Skip to content

Schoorsteenveger Merksem

Bent u op zoek naar een betrouwbare schoorsteenveger in Merksem? De Schoorsteenbrigade staat voor u klaar! Wij vegen alles netjes en grondig schoon. Zo kunt u gegarandeerd verantwoord en veilig genieten van uw kachel/open haard. Ook ontvangt u van onze erkende schoorsteenvegers na elke veegbeurt een veegbewijs. 

Wilt u …

Contacteer De Schoorsteenbrigade!

Bent u op zoek naar een betrouwbare schoorsteenveger in Merksem? Bel: 03 304 55 73

Over ons

De Schoorsteenbrigade veegt overal in Merksem en omgeving schoorstenen netjes schoon. Veilig en verantwoord stoken is onze missie. Daarom werken bij ons alleen ervaren vakmannen met verstand van zaken. Helaas zijn er veel malafide schoorsteenvegers actief in Vlaanderen. Dit zorgt voor onveilige situaties en brandgevaar. Kiest u voor De Schoorsteenbrigade dan bent u verzekerd van een professioneel geveegde en veilige schoorsteen.

Schoorsteenveger

Wat vertellen onze klanten?

88% van de klanten beveelt dit bedrijf aan.

Professionele hulp van een schoorsteenveger in Merksem

Ieder jaar moet de brandweer duizenden keren uitrukken voor schoorsteenbranden. Het geeft aan hoe belangrijk het is om uw schoorsteen schoon te houden. Zelf een schoorsteen schoonvegen is bepaald niet eenvoudig! Zeker niet, wanneer u dit vanaf het dak van uw woning wilt doen. Het brengt onnodig gevaar met zich mee en is vaak niet effectief genoeg om de schoorsteen schoon te krijgen. Onze schoorsteenveger in Merksem helpt u graag verder! Door uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen verkleint u de kans op brand in uw schoorsteen aanzienlijk.

Op welke moment moet ik de schoorsteenveger inschakelen?

Het is vaak voldoende om uw schoorsteen eens per jaar te laten vegen. Gebruikt u de kachel het hele jaar door? In dat geval kan het slim zijn om De Schoorsteenbrigade tweemaal per jaar langs te laten komen. Zo bent u ervan verzekerd dat u de kachel veilig kunt blijven gebruiken. Veel mensen gebruiken hun kachel voornamelijk in de periode van oktober tot en met maart. Het is om die reden slim om de kachel voorafgaand aan deze periode te laten vegen. Dat wil zeggen dat de kachel in september of oktober onderhouden moet worden. Houd er rekening mee dat de schoorsteen vegen zowel bij een gas-, als bij een houtkachel noodzakelijk is. Bij gaskachels hoeft u uw schoorsteen echter maar een keer in de twee jaar te laten vegen.

Uw schoorsteen al vroeg in het jaar schoon laten vegen raden we af. De kans is groot dat vogels een nest bouwen in uw schone schoorsteen. Hierdoor is de schoorsteen niet geschikt om te stoken als u deze aan het eind van het jaar gaat gebruiken. Daarbij kan er in het voorjaar al een nest in het rookkanaal zitten. De kans is groot dat er in deze periode vogels op het nest actief zijn. Door de schoorsteenveger pas later in het jaar te laten komen hoeft u deze vogels niet te storen. Het verwijderen of verplaatsen van het nest is namelijk wettelijk niet toegestaan.

Onze diensten:

schoorsteenveger

Redenen om een schoorsteenveger in te schakelen

Het inschakelen van een schoorsteenveger in Merksem is om verschillende redenen nodig. Wist u bijvoorbeeld dat een verzekeraar uw brandverzekering stop kan zetten bij een slecht onderhouden schoorsteen? De verzekeraar eist niet van u dat u de schoorsteen door een specialist laat vegen. Toch wordt dit wel aangeraden om de kans op brand in de schoorsteen te verkleinen. De meeste mensen beschikken namelijk niet over de  kennis en hulpmiddelen om een schoorsteen zelf goed te vegen.

De voornaamste reden om voor de hulp van een schoorsteenveger te kiezen is het voorkomen van schoorsteenbrand. Een schoorsteenbrand is het gevolg van vuil in de schoorsteen. Dit kan een vogelnestje zijn, maar ook creosoot. Creosoot is teerlaag die zich op de schoorsteenwand vormt. Creosoot bestaat uit niet volledig verbrande deeltjes van hout en kolen.Deze laag wordt door de maanden heen steeds dikker als u de schoorsteen niet veegt. Dit is gevaarlijk want creosoot is zeer brandbaar. Zorg daarom dat u creosoot regelmatig verwijderd!

Een derde reden om een schoorsteenveger in te schakelen is het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxidevergiftiging is het gevolg van een verstopt rookkanaal. Deze verstopping is vaak het gevolg van vogelnestjes of creosoot in de schoorsteen. De koolmonoxide wordt minder goed afgevoerd door uw rookkanaal. Het blijft hierdoor in de ruimte waar uw schouw zich bevindt hangen. De gevolgen: zeer ernstige problemen met de ademhaling. Ook is de koolmonoxide zeer giftig.

Tip: maak gebruik van een koolmonoxidemelder! Deze waarschuwt u tijdig wanneer de concentratie koolmonoxide te hoog wordt.

Werkwijze van onze schoorsteenvegers

Bij het vegen van de schoorsteen kan op verschillende manieren gewerkt worden. De schoorsteen kan vanaf het dak worden onderhouden, of van binnenuit. Verschillende factoren bepalen welke werkwijze geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan de hellingsgraad van het dak, de weersomstandigheden, enzovoorts. Als uw dak te steil is, kan het onveilig zijn om vanaf het dak te vegen. Bij slecht weer is het ook onveilig om het dak op te gaan. Het dak zou in dit geval veel te glad zijn voor de schoorsteenveger.

Vanuit binnen een schoorsteen vegen

Wanneer we vanuit binnen een schoorsteen vegen gebeurt dit met een borstel aan een lange stok. De borstel bewegen we met de stok langs de schoorsteenwand. Op deze manier komt het vuil los. Aan het uiteinde van de stok kunnen steeds nieuwe delen worden toegevoegd. Zo is de stok lang genoeg om tot de top van de schoorsteen te komen.

Vanaf het dak een schoorsteen reinigen

Mocht er vanaf het dak geveegd worden, dan gebeurt dit met een kogel aan een lang touw. Net als de stok, is ook deze kogel van een borstel voorzien. De borstel veegt het creosoot van de schoorsteenwand.

Meer weten over de werkwijze van De Schoorsteenbrigade? Of wilt u direct een afspraak inplannen met onze schoorsteenveger in Merksem? Contacteer ons!

Waarom kiest u voor ons?

Veelgestelde vragen

U bent niet verplicht uw schouw te laten vegen. (Uitzondering is als uw schoorsteen is aangesloten op uw centrale verwarming, dan is het wel verplicht.) Verzekeraars verwachten echter wel dat er goed onderhoud heeft plaatsgevonden. Het is daarom belangrijk om uw schoorsteen goed te laten vegen. Is uw schoorsteen slecht onderhouden dan kan uw verzekeraar besluiten het contract op te zeggen.  Ook kunt u een boete krijgen van de overheid!

Let op de rook die uit uw schoorsteen komt: deze moet wit of kleurloos zijn. Let ook op het vuur: bij goede verbranding zijn de vlammen geel en stabiel.

Het beste is om op gas te stoken. Stookt u met hout, gebruik dan droog hout (niet geverfd/geïmpregneerd). Zorg ook voor voldoende ventilatie.

U bent niet verplicht om uw schoorsteen te laten vegen. (Uitzondering is als uw schoorsteen is aangesloten op uw centrale verwarming, dan is het wel verplicht.) Echter, om veilig te stoken raden we u aan minimaal een keer per jaar uw schouw te laten vegen. Stookt u vaak dan is het raadzaam om minstens twee keer per jaar te vegen.

Stook op gas of gebruik ongeverfd, droog hout. Ook goede ventilatie is belangrijk. Daarnaast is het beter om niet te stoken bij windstil weer.

Contactgegevens

Waar en wanneer kunt u De Schoorsteenbrigade inschakelen in Merksem? We geven de voorkeur aan telefonisch contact. Dan kunnen we u direct helpen. Bij eventuele voicemail zijn wij druk bezig en bellen wij u z.s.m. terug!

Contact

De Schoorsteenbrigade Merksem
Telefoon: 03 304 55 73