Professioneel uw schouw kuisen: veilig en efficiënt

Iedereen zit er in de winter graag warmpjes bij. De verwarming wordt wat hoger gezet of de kachel warmer opgestookt. Heeft u een hout-, gas-, of pelletkachel in uw woonkamer? Dan geeft die extra sfeer en warmte, maar vergeet ook niet dat dit soort kachels ook extra onderhoud vereisen. Deze kachels produceren rook, die wordt afgevoerd via een rookkanaal. Het is erg belangrijk om uw schoorsteen regelmatig te laten kuisen door een schouwveger.

Veiligheid boven alles

Eén van de belangrijkste redenen om regelmatig uw schoorsteen te laten kuisen is voor uw eigen veiligheid. Bij het stoken komen de onverbrande deeltjes in de schoorsteen terecht en deze hechten zich aan de wand. Dit zorgt voor een dun laagje aan de binnenkant van het rookkanaal, dit laagje is brandbaar en kan dus zorgen voor schoorsteenbranden. Regelmatig uw schoorsteen kuisen geeft een veel kleinere kans op een schoorsteenbrand.

Schoner en gezonder

Behalve dat een schone schoorsteen de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk verminderd, is het ook beter voor uw eigen gezondheid. Een schoorsteen die al een tijd niet meer is gekuist, kan de rook minder goed afvoeren. De rook zoekt dan een andere uitweg waardoor u de ongezonde stoffen in de rook uw huis in laat. Regelmatig uw schoorsteen laten kuisen is dus ook beter voor uw eigen gezondheid.

Hoe vaak is vaak genoeg?

Hoe vaak u uw schoorsteen moet kuisen hangt natuurlijk af van hoe vaak u de kachel gebruikt. Bij intensief gebruik, zal de schoorsteen ook vaker gereinigd moeten worden. Het best is om de schoorsteen minimaal eenmaal per jaar te laten kuisen en controleren door een schouwveger. Bij intensief gebruik wordt het aangeraden om tweemaal per jaar uw schoorsteen te laten kuisen.

Zelf of professioneel?

Het is belangrijk om met regelmaat uw schoorsteen te kuisen. Nu kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen of het laten doen door een professional. Bij bouwmarkten is genoeg schoonmaakgerei te vinden om het zelf aan te pakken. Het kan echter wel een lastig en vervelend klusje zijn, waardoor het vaak makkelijker is om een professionele schouwveger in te huren.

Ook al blijkt dat uw schoorsteen niet voldoende onderhouden is, kan dit leiden tot problemen met de verzekeraar. Ook om deze reden het slim om jaarlijks een professionele schouwveger in te huren, dan weet u zeker dat uw schouw goed onderhouden en schoongemaakt wordt.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.