Skip to content

Rookkanalen plaatsen

Een nieuw rookkanaal zorgt ervoor dat roetdeeltjes zich minder makkelijk hechten. Dit voorkomt brand! Ook is het nodig om een rookkanaal te plaatsen als u wilt stoken maar uw woning nog geen rookafvoer heeft. De Schoorsteenbrigade zorgt voor professionele installatie van uw nieuwe rookkanaal. 

Vind een van onze vakmannen bij u in de buurt:

Wilt u …

Contacteer De Schoorsteenbrigade!

Overal in Vlaanderen altijd een 
goede
ervaren
betrouwbare
vakkundige
 vakman achter de hand

Over ons

De Schoorsteenbrigade veegt overal in Vlaanderen schoorstenen netjes schoon. Veilig en verantwoord stoken is onze missie. Daarom werken bij ons alleen ervaren vakmannen met verstand van zaken. Helaas zijn er veel malafide schoorsteenvegers actief in Vlaanderen. Dit zorgt voor onveilige situaties en brandgevaar. Kiest u voor De Schoorsteenbrigade dan bent u verzekerd van een professioneel geveegde en veilige schoorsteen.

schoorsteenveger

Wat vertellen onze klanten?

88% van de klanten beveelt dit bedrijf aan.

Rookkanaal plaatsen binnen uw woning

Het rookkanaal is een essentieel onderdeel van uw woning. Via het rookkanaal kan rook en een combinatie van schadelijke stoffen, denk aan koolmonoxide, worden afgevoerd. Een rookkanaal plaatsen is geen klus die u zelf makkelijk uit kunt voeren. Reden genoeg om hier een vakman voor in te schakelen. De Schoorsteenbrigade biedt u deze vakman! Voordat we aan de slag gaan met het monteren van een rookkanaal, zullen we u van advies voorzien over de mogelijkheden die u hierbij heeft. Kies bijvoorbeeld tussen verschillende materialen, verschillende vormen, enzovoorts. Vaak hangt het af van het type kachel wat u gebruikt, welk rookkanaal hier het beste op aansluit.

Voorheen koos men vaak voor een rookkanaal van poreuze stenen. Brandbare deeltjes kunnen zich heel gemakkelijk aan deze stenen hechten. Het maakt dat de kans op een schoorsteenbrand sterk toeneemt. Tegenwoordig is het gebruikelijker om voor een roestvrijstalen rookkanaal te kiezen. Deeltjes hechten zich hier minder makkelijk aan.

Welke mogelijkheden heb ik bij een rookkanaal plaatsen?

Een rookkanaal plaatsen kan op verschillende manieren. Er kan bijvoorbeeld een geheel nieuw rookkanaal gemonteerd worden, of een rookkanaal op een bestaande schoorsteen worden aangesloten. Hierbij heeft u de mogelijkheid om het rookkanaal door uw woning te laten lopen, of om deze rondom uw woning te laten aanleggen. Onder meer de plek van de kachel binnen uw woning en het type kachel wat u gebruikt is van invloed op de keuze die hierbij wordt gemaakt.

Bij het uitzoeken van een nieuw rookkanaal is het essentieel, dat deze goed aansluit op de afvoer van uw kachel. Onder meer de diameter en lengte van het rookkanaal hebben hier hun invloed op. Niet alleen moet het rookkanaal aansluiten op de afvoer van uw kachel. Ook kan het voorkomen dat er al een afvoer voor een rookkanaal in het dak zit. Het is prettig als een nieuw rookkanaal hierop kan worden aangesloten. Zo hoeft er geen tweede gat in het dak te worden gemaakt.

rookkanalen

Onze diensten:

Vergunning en regelgeving voor rookkanalen

Het is niet zonder meer mogelijk om een nieuw rookkanaal te laten plaatsen. Er zijn hierbij verschillende richtlijnen en regels om rekening mee te houden. Wanneer u een rookkanaal buiten uw woning om laat lopen, kan dit van invloed zijn op het straatbeeld. Zonder vergunning van de gemeente is het doorgaans niet toegestaan om het straatbeeld aan te passen. Informeer daarom voor het aansluiten van een rookkanaal of dit is toegestaan zonder vergunning. Let wel, dit geldt vaak alleen voor de rookkanalen die buiten een woning om lopen. Een rookkanaal door uw woning heen plaatsen is makkelijker.

Daarbij zijn er verschillende veiligheidseisen waarmee rekening gehouden dient te worden. Zo mag de buitenwand van een rookkanaal normaliter niet warmer worden dan 75 graden Celsius. Het verkleint de kans op een brand aanzienlijk. Meer richtlijnen op het gebied van veiligheid vindt u in de NBN B 61-002. Dit is een norm, waarin bijvoorbeeld ook is vastgelegd op welke manier het rookkanaal mag worden aangelegd. Naast deze norm voor België, zijn er ook Europese richtlijnen. Laat u hierover adviseren als u een nieuw rookkanaal in uw woning wilt laten plaatsen.

Tip: het feit dat er met verschillende normen rekening gehouden moet worden, maakt het verstandig om hier een specialist voor in te schakelen.

Kosten voor een rookkanaal plaatsen in huis

Het is van verschillende factoren afhankelijk, hoeveel het plaatsen van een nieuw rookkanaal zal kosten. Zo hebben onder meer de lengte van het rookkanaal en de mogelijkheid om een nieuw rookkanaal aan te sluiten op een bestaande afvoer hier invloed op. Voordat we een nieuw rookkanaal voor u plaatsen, zullen we u hier uitgebreid over voorlichten. Onderstaand hebben we een aantal factoren voor u op een rijtje gezet:

  • De lengte en diameter van het rookkanaal
  • Verschil tussen een gas- en houtkachel
  • Route die een nieuw rookkanaal af moet leggen
  • Materialen die deze route doorkruist
  • Aanwezigheid van een schoorsteen
  • Aanwezigheid van een afvoerkanaal door het dak

Wilt u meer weten over een rookkanaal plaatsen in uw woning? Of wilt u direct een afspraak maken om uw woning van een nieuw rookkanaal te kunnen voorzien? Neem in beide gevallen contact met ons op. Wij zorgen dat we u een rookkanaal bieden, die rook en schadelijke stoffen uit uw kachel afvoert.

rookkanalen plaatsen

Waarom kiest u voor ons?

Werkgebied

U kunt ons overal in Vlaanderen inschakelen voor het plaatsen van rookkanalen. Typ hieronder uw woonplaats om onze dichtstbijzijnde schoorsteenveger te vinden:

Veelgestelde vragen

Een rookkanaal kunt u zelf plaatsen. Er zijn echter verschillende wettelijke voorschriften waar u aan moet voldoen. U moet heel zorgvuldig te werk gaan en alles correct installeren. Voor de veiligheid is het beter om een vakman in te schakelen.

Het kanaal zelf moet in ieder geval voldoen aan de normen van de NBN. Daarnaast moet alles conform Vlarem II zijn geïnstalleerd. Verder zijn er Europese normen om rekening mee te houden.

Waarop u mag stoken is afhankelijk van het type rookkanaal waarover u beschikt. Hout brand bijvoorbeeld op hogere temperatuur dan gas, uw rookkanaal moet hiertegen bestand zijn.

De breedte van het rookkanaal dat u nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. We geven daarom graag advies op maat. Onder andere de lengte van het rookkanaal en het aantal bochten. Let ook op het verschil tussen enkelwandige en dubbelwandige rookkanalen.

Dit wisselt per dak: o.a. de helling van het dak is van invloed. Ook de positie t.o.v. de nok van het dak speelt mee. Het is belangrijk dat het kanaal lang genoeg is. Dan stookt u onder andere beter.

Dit is zeker mogelijk. We helpen u hier graag bij.

Werkgebied

U kunt De Schoorsteenbrigade overal in Vlaanderen inschakelen voor onder andere het plaatsen van rookkanalen. Wij helpen u graag in onder andere de volgende plaatsen: