Is schoorsteenvegen verplicht?

In de koude wintermaanden is er niets gezelliger dan genieten van een aangenaam, knisperend haardvuur. Het stoken van de haard brengt echter enkele verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee, waarvan er enkele zijn vastgelegd in de Belgische wetgeving.

In dit artikel leggen we uit wanneer het in België verplicht is om uw schoorsteen te laten vegen.

Ben ik verplicht om mijn schoorsteen te laten vegen?

In België bent u in bepaalde gevallen wettelijk verplicht om uw schoorsteen te laten vegen. Als uw schoorsteen is aangesloten op een stooktoestel dat uw hele woning verwarmt, bent u wettelijk verplicht om uw schoorsteen te laten reinigen. Dit type stooktoestellen staat bekend als ‘centrale stooktoestellen.’

Als u een open haard heeft die niet dient als centraal stooktoestel, bent u dus niet verplicht om uw schoorsteen te laten vegen. Het is echter altijd verstandig om dit toch geregeld te doen, aangezien de kans op een schoorsteenbrand anders aanzienlijk toeneemt.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

De verplichte frequentie van het schoorsteenvegen is afhankelijk van het type centrale verwarmingsinstallatie (cv) dat u heeft:

  • Een schoorsteen aangesloten op een cv die vaste of vloeibare brandstof gebruikt (hout, stookolie, etc.), moet jaarlijks geveegd worden.
  • Een cv die gas gebruikt moet iedere twee jaar geveegd worden.

Een reinigingsbeurt moet hieraan voldoen

Aan het schoorsteenvegen zelf zijn ook enkele verplichtingen verbonden. Allereerst mag u deze klus niet zelf uitvoeren. Een schouw moet altijd door een erkende schoorsteenveger of installateur gereinigd worden. Na voltooiing van de klus zal deze vakman u een attest geven waarop vermeld staat wanneer de schoorsteen is geveegd.

is schoorsteenvegen verplicht in België

Dit attest dient als bewijs dat het verplichte schoorsteenvegen heeft plaatsgevonden. Dit is niet alleen cruciaal in een gerechtelijke situatie; als er een schoorsteenbrand ontstaat, zal de verzekeraar altijd vragen of het noodzakelijke onderhoud is uitgevoerd. Als dat niet het geval is, zal de verzekeraar de schade niet vergoeden.

Is mijn verhuurder verplicht om het schoorsteenvegen te betalen?

Als u in een huurwoning woont, vraagt u zich misschien af wie  verantwoordelijk is voor de kosten van het schoorsteenvegen. Het antwoord is eenvoudig: de huurder is in alle gevallen verplicht om de kosten voor het onderhoud van de woning te betalen, inclusief het verplicht vegen van de schoorsteen.

Waarom ben ik verplicht om mijn schoorsteen te vegen?

Schoorsteenvegen is verplicht vanwege de aanzienlijke gevolgen van het gebruik van een schoorsteen. Na het gebruik van de open haard hoopt zich een ontvlambare stof in de schouw op: creosoot. Creosoot bestaat uit roetaanslag en niet verbrande stukken hout en kool. Hoe meer creosoot zich ophoopt, hoe groter de kans op brand. Het is dus begrijpelijk dat de Brusselse brandweer  ongeveer eenmaal per week moet ingrijpen om een schoorsteenbrand te blussen!

Schakel een schoorsteenveger in

Zoekt u een erkende vakman om uw schoorsteen te vegen? Dan bent hier op de juiste plek. Via De Schoorsteenbrigade kunt u makkelijk en eenvoudig een lokale schoorsteenveger inschakelen voor het verplichte onderhoud. Vind op deze pagina uw plaatsnaam en neem direct contact op met een vakman in de buurt!

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.