Skip to content

Camera inspectie in schoorsteen

Met onze camera inspecteren we uw schoorsteen op kieren, scheuren en blokkades. Om veilig te kunnen stoken is het belangrijk om deze gebreken aan te pakken. De camera inspectie is een goede eerste stap naar verantwoord stoken. Wij voeren deze inspectie graag voor u uit.

Vind een van onze schoorsteenvegers bij u in de buurt:

Wilt u …

Contacteer De Schoorsteenbrigade!

Overal in Vlaanderen altijd een 
goede
ervaren
betrouwbare
vakkundige
 schoorsteenveger achter de hand

Over ons

De Schoorsteenbrigade veegt overal in Vlaanderen schoorstenen netjes schoon. Veilig en verantwoord stoken is onze missie. Daarom werken bij ons alleen ervaren vakmannen met verstand van zaken. Helaas zijn er veel malafide schoorsteenvegers actief in Vlaanderen. Dit zorgt voor onveilige situaties en brandgevaar. Kiest u voor De Schoorsteenbrigade dan bent u verzekerd van een professioneel geveegde en veilige schoorsteen.

schoorsteenveger

Wat vertellen onze klanten?

88% van de klanten beveelt dit bedrijf aan.

Camera inspectie in de schoorsteen uitvoeren

Uit statistieken van de brandweer in België komt naar voren, dat 1 op de 6 woningbranden ontstaat in de schoorsteen. Achtergebleven vuil kan in brand vliegen, als vonken vanuit de kachel met het vuil in aanraking komen. Het geeft aan, hoe belangrijk het is om de schoorsteen schoon te houden. Voordat u de schoorsteen laat vegen, kunt u een camera inspectie in de schoorsteen uit laten voeren. De Schoorsteenbrigade helpt u hier graag bij! Met een camera inspectie in de schoorsteen wordt duidelijk of en in welke mate er vuil in de schoorsteen voorkomt.

Waarom is een camera inspectie in de schoorsteen belangrijk?

Verschillende redenen tonen aan, hoe belangrijk het is om de schoorsteen regelmatig te inspecteren. Reeds werd al beschreven, dat woningbranden relatief vaak beginnen als een schoorsteenbrand. Daar waar een schoorsteenbrand eenvoudig te voorkomen is, door de schoorsteen schoon te houden. Met een camera inspectie in de schoorsteen wordt u tijdig gewaarschuwd, wanneer de schoorsteen geveegd moet worden. Niet alleen loopt u het risico op een schoorsteenbrand.

Ook loopt u het risico op een koolmonoxidevergiftiging. Een koolmonoxidevergiftiging kan zich voordoen, als de schoorsteen verstopt is geraakt. Zo’n verstopping wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een vogelnestje in het rookkanaal. Het vogelnestje zorgt ervoor dat koolmonoxide minder makkelijk kan worden afgevoerd. De concentratie koolmonoxide in de lucht wordt hierdoor te groot, waardoor een koolmonoxidevergiftiging op de loer ligt. 

Camera inspectie schoorsteen

Onze diensten:

Hoe vaak moet ik zo’n inspectie uit laten voeren?

De Schoorsteenbrigade raadt woningbezitters aan hun schoorsteen in ieder geval eens per jaar te laten controleren. Zo kan vuil tijdig uit de schoorsteen worden verwijderd, om de kans op een schoorsteenbrand te minimaliseren. Gebruikt u de kachel het hele jaar door? In dat geval kan het verstandig zijn om een camera inspectie halfjaarlijks uit te voeren. Het laten uitvoeren van een inspectie is zowel bij een gas-, als bij een houtkachel noodzakelijk. Waar een schoorsteenbrand bij een houtkachel op de loer ligt, kunt u bij een gaskachel te maken krijgen met een koolmonoxidevergiftiging.

Oudere schoorstenen zijn gevoeliger voor schoorsteenbranden dan moderne schoorstenen. Dit komt door de manier waarop een oude schoorsteen gebouwd is. Bij deze schoorstenen werd vaak gekozen voor het gebruik van poreuze stenen. Brandbare deeltjes kunnen zich heel eenvoudig aan deze stenen hechten. In een moderne schoorsteen kiest men voor een roestvrijstalen rookkanaal. De kans dat deeltjes zich hieraan hechten is iets kleiner.

Werkwijze bij een camera inspectie in de schoorsteen

Bij een camera inspectie in de schoorsteen wordt een kleine camera aan een lange stok gebruikt. Het is gebruikelijk om deze inspectie van binnenuit uit te voeren. De stok kan hierbij steeds ieder verder worden verlengd, door een deel aan de stok toe te voegen. Zo is de stok lang genoeg om tot de top van het rookkanaal te kunnen komen tijdens een camera inspectie in de schoorsteen.

Een alternatief voor een camera inspectie in de schoorsteen is een visuele inspectie. Zoals de naam al doet vermoeden, maakt men bij een visuele inspectie gebruik van het oog. In combinatie met een zaklamp kan vaak een eerste beoordeling worden gegeven over het vuil in de schoorsteen. Met een camera inspectie zal die beoordeling nauwkeuriger worden.

Kosten voor een camera inspectie in de schoorsteen

De kosten voor het laten uitvoeren van een camera inspectie in de schoorsteen verschillen sterk per situatie. Denk bijvoorbeeld aan de eenvoud waarmee de inspectie kan worden uitgevoerd. Bij de ene woning is dit lastiger, dan bij een ander huis. Ook de lengte en de vorm van het rookkanaal boven uw kachel kunnen van invloed zijn op de kosten voor een camera inspectie.

Contacteer onze schoorsteenvegers, wanneer u hier meer over wilt weten. Ook kunt u ons benaderen om direct een afspraak in te plannen voor het uitvoeren van een camera inspectie.

Schoorsteen binnenkant inspectie

Waarom kiest u voor ons?

Werkgebied

U kunt ons overal in Vlaanderen inschakelen voor het inspecteren van uw schoorsteen. Typ hieronder uw woonplaats om onze dichtstbijzijnde schoorsteenveger te vinden:

Veelgestelde vragen

Een inspectie is onder andere belangrijk als: uw schoorsteen al een tijd mee gaat, de schoorsteen niet goed meer trekt of wanneer de rookafvoer onvoldoende is.

Camera inspectie is niet wettelijk verplicht. Wel kan uw verzekeraar u verzoeken een inspectie uit te laten voeren. De verzekeraar vraagt dit meestal als u een schoorsteenbrand heeft gehad. De inspectie is belangrijk om een nieuwe brand te kunnen voorkomen.

Met de camera zoeken wij onder andere naar scheuren in het metselwerk, asbest, knelpunten, vogelnesten en andere blokkades. Ook kunnen we u na de inspectie vertellen of uw rookkanaal geschikt is voor uw gewenste stookmethode.

Werkgebied

U kunt De Schoorsteenbrigade overal in Vlaanderen inschakelen voor onder andere inspectie van uw schoorsteen. Wij helpen u graag in onder andere de volgende plaatsen: