Schoorsteenvegen bij een pelletkachel

Zowel bij een gaskachel, als bij een pelletkachel is het noodzakelijk om de schoorsteen te laten vegen. De Schoorsteenbrigade neemt deze taak graag op zich! Met professionele hulpmiddelen zorgen we dat uw schoorsteen volledig gereinigd wordt. De kans op een schoorsteenbrand neemt hierdoor sterk af. Wist u dat uit statistieken van de Belgische brandweer blijkt dat 1 op de 6 branden veroorzaakt wordt door vuil in de schoorsteen? Het toont aan hoe belangrijk het is, om de schoorsteen boven uw pelletkachel tijdig te laten vegen. Lees snel verder, om hier meer over te weten te komen.

Redenen om de schoorsteen van uw pelletkachel te vegen

Bij het gebruik van een pelletkachel zal er hout worden verbrand. De verbranding van hout en kolen zorgt ervoor dat er brandbare deeltjes vrij kunnen komen. Deze deeltjes hechten zich aan de poreuze stenen van uw schoorsteen. De kans hierop is het grootst bij een wat ouder model schoorsteen. In nieuwe schoorstenen wordt namelijk gekozen voor het gebruik van een roestvrijstalen rookkanaal. De brandbare laag die op deze wijze ontstaat zal steeds groter worden.

Ook kan het vegen en controleren van de schoorsteen bij een pelletkachel noodzakelijk zijn, om er zeker van te zijn dat deze hierbij past. Het komt geregeld voor dat mensen hun pelletkachel aansluiten op het rookkanaal van een oude gaskachel. Dit kan tot bijzonder gevaarlijke situaties zorgen. Een rookkanaal van een oude gaskachel past namelijk niet bij een pelletkachel. Wij controleren de staat van uw rookkanaal en adviseren u waar nodig over de noodzaak van het vervangen hiervan.

Werkwijze bij het schoorsteenvegen in huis

Het vegen van de schoorsteen boven een pelletkachel kan op twee manieren, namelijk: vanaf uw dak naar beneden, of van binnenuit omhoog. In het eerste geval maken we gebruik van een kogel aan een lang touw. Deze kogel is voorzien van een stevige borstel, die langs de wanden van de schoorsteen wordt bewogen. Het vuil komt zo los te zitten! Mocht er van binnenuit worden gewerkt, dan gebruiken we een stok. Ook deze stok is voorzien van een harde borstel. Aan de onderzijde van de stok kan steeds een nieuw deel worden toegevoegd, zodat deze lang genoeg is.   

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.