Schoorsteenvegen van binnenuit

schoorsteenvegen van binnenuit

Uit statistieken van de Belgische brandweer blijkt 1 op de 6 branden veroorzaakt te worden binnen de schoorsteen. In de schoorsteen kan vuil aan de wanden van het rookkanaal blijven kleven, met alle risico’s van dien. Reden genoeg om de schoorsteen tijdig te laten vegen door De Schoorsteenbrigade. Bij het vegen van een schoorsteen kunnen onze schoorsteenvegers op twee manieren te werk gaan. Er kan van bovenaf naar beneden worden gewerkt, of van binnenuit omhoog. In dit artikel leest u meer over een schoorsteen vegen van binnenuit.

Werkwijze bij schoorsteenvegen van binnenuit

Schoorsteenvegen van binnenuit is de beste optie, wanneer het werken vanaf uw dak gevaarlijk is. Dit kan het gevolg zijn van de weersomstandigheden, of van een te grote hellingsgraad! Bij het van binnenuit vegen van de schoorsteen maken onze schoorsteenvegers gebruik van een lange stok. Aan de bovenzijde is deze stok voorzien van een stevige borstel. Door de borstel langs de wanden van het rookkanaal te bewegen, zal het vuil in de schoorsteen los komen te zitten. De stok kan steeds een stukje verlengd worden, door aan de onderzijde een stuk aan de stok toe te voegen. Zo kan onze schoorsteenveger tot de top van uw rookkanaal komen.

Doordat het vuil grotendeels naar beneden zal komen bij deze manier van werken, kan het erg vies worden rondom uw kachel in huis. Onze schoorsteenveger zal dit nadien vanzelfsprekend voor u opruimen.  

Redenen om de schoorsteen te vegen

Het vegen van de schoorsteen is om verschillende redenen noodzakelijk. Bij het gebruik van de kachel vormt zich een brandbare laag op de binnenwand van een schoorsteen. Als vonken vanuit de kachel op deze laag vliegen, kan een brand ontstaan. Dit wilt u vanzelfsprekend voorkomen! Ook kan de schoorsteen verstopt raken doordat vogels hier hun nest bouwen. Een dergelijke verstopping leidt in het ergste geval tot een verhoogd risico op een koolmonoxidevergiftiging. Met het vegen van de schoorsteen minimaliseert u de kans op een brand en koolmonoxidevergiftiging.

Wanneer moet ik de schoorsteen laten vegen?

Onze schoorsteenvegers raden het u aan de schoorsteen zeker eens per jaar te laten vegen. Doe dit bij voorkeur in de maanden september of oktober. U zal de kachel het meest intensief gebruik van oktober tot en met maart. Door de schoorsteen voor deze maanden schoon te laten maken, kunt u de kachel veilig gebruiken!

Wilt u meer weten over de hulp die onze schoorsteenvegers u bieden? Of wilt u direct een afspraak inplannen om uw schoorsteen van binnenuit te vegen? Neem in beide gevallen contact met ons op.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.