Skip to content

Zelf schoorsteenvegen: Mag dat van de verzekeraar?

Veel mensen sluiten een brandverzekering af, om niet direct persoonlijk failliet te zijn bij een brand in huis. Vanuit de brandverzekering worden de kosten gedekt voor het herstel van de schade aan een woning, nadat er een brand is uitgebroken. Uit statistieken van de Belgische brandweer blijkt dat 1 op de 6 branden begint in de schoorsteen. Maakt dit het verplicht om de schoorsteen te laten vegen door een professional? Wij zochten het voor u uit. 

Onderhoud aantonen is niet verplicht in België

In België zal een verzekeraar geen facturen opvragen van het onderhoud, wat aan de schoorsteen is uitgevoerd. De brandweer en verzekeraar gaan er echter wel vanuit, dat u de schoorsteen van onderhoud voorziet. U zou er dus voor kunnen kiezen om zelf aan de slag te gaan met het vegen van de schoorsteen. Bij een bouwmarkt zijn hulpmiddelen te koop, die u hierbij kunt gebruiken.

Tip: controleer de polisvoorwaarden van uw brandverzekering! Soms krijgt u een korting van de verzekeraar, wanneer u de schoorsteen wel jaarlijks door een professionele schoorsteenveger laat vegen.

Raadzaam om een schoorsteenveger in te schakelen

Hoewel het niet verplicht is om de schoorsteen door een schoorsteenveger te laten vegen, wordt dit dus wel sterk aangeraden. Het is zelfs zo, dat een verzekeraar uw contract kan stopzetten als de schoorsteen niet goed onderhouden blijkt te zijn. Om hier zelf geen omkijken naar te hebben, kan het slim zijn om jaarlijks een schoorsteenveger langs te laten komen. De Schoorsteenbrigade helpt u graag bij het onderhoud aan uw schoorsteen.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.