Stook ik wel goed?

De juiste manier van stoken is niet alleen goed voor optimaal plezier, het is ook belangrijk voor de gezondheid en de veiligheid. Een goede manier om te zien of het stoken juist gebeurt, is door de rook te analyseren. Kijk naar de kleur van de rook. Witte of kleurloze rook is een teken dat er op de juiste manier gestookt wordt. Ook aan het vuur is veel te herkennen. Wanneer de vlammen geel en stabiel zijn bij de verbranding, dan is dit een teken dat het stoken goed wordt gedaan. Zo is dit gemakkelijk te herkennen.

Daarnaast is het belangrijk om het juiste soort hout te kiezen om te stoken. Het beste is om droog, schoon hardhout te stoken dat niet is geïmpregneerd. Zo stookt u niet alleen efficiënter, maar komt er ook minder vervuiling vrij.

Zorg verder voor voldoende ventilatie. Denk hierbij niet alleen aan het ventilatierooster, maar zorg ook dat er voldoende doorstroming van lucht mogelijk is tussen de houtblokken.

En niet te vergeten: laat regelmatig (in ieder geval 1x per jaar) uw schoorsteen vegen. Zo voorkomt u de opbouw van roetdeeltjes, dit kan namelijk voor brandgevaar zorgen.

Schoorsteenveger nodig?