Stoken moet vooral leuk blijven. Het is van belang daar geen gezondheidsproblemen mee te veroorzaken. Dat kan in de eerste plaats door op een veilige manier te stoken. Het gebruik van gas is het best aan te raden. Bij het gebruik van hout is het belangrijk om geen geverfd of geïmpregneerd hout te gebruiken. Het is essentieel om te zorgen dat er goede ventilatie is wanneer er gestookt wordt. Tot slot is het ook sterk aan te raden om niet te stoken bij windstil weer. Op die manier hoeven er geen zorgen om de gezondheid te bestaan tijdens het stoken.
Het is inderdaad zo dat de schoorsteen ieder jaar moet worden geveegd. Dit is niet wettelijk verplicht, maar als u dit niet doet loopt u het risico op brand. Daarnaast stellen verzekeraars eisen aan het vegen. Goed onderhoud kunnen aantonen is belangrijk in het geval er toch iets mis zou gaan. Dit kan met het reinigingsattest. U krijgt ten alle tijden uw schade vergoedt als deze gedekt is door uw verzekering. Verzekeraars kunnen echter besluiten om het contract op te zeggen wanneer u niet verantwoord omgaat met uw schoorsteen. Het is in sommige gevallen zelfs aan te raden om vaker dan eens per jaar te vegen. Wie veel stookt doet er goed aan om met meer regelmaat een specialist te laten komen.
Milieuvriendelijk stoken is belangrijk omdat dit zo min mogelijk schade aan het milieu aanbrengt. Dat kan het best worden gedaan door op gas te stoken. Hiermee is zo min mogelijk uitstoot te garanderen. Stookt u toch met hout? Dan is het belangrijk om voor droog hout te kiezen. Zorg ook dat het hout niet geverfd en niet geïmpregneerd is. Dit is ook vele malen milieuvriendelijker. Ook is het belangrijk om goed op de mate van ventilatie te letten. Bij goede ventilatie kunt u beter stoken. Hierdoor vindt er minder onvolledige verbranding plaats zodat er minder schadelijke stoffen vrijkomen.
Alle tips op een rijtje:
Stook droog hout. Dit brandt niet alleen schoner maar ook efficiënter.
Stook schoon hout. Vuil opstoken zorgt voor veel viezigheid in de lucht.
Stook zo min mogelijk. Bij het verbanden van hout komt veel CO2 vrij.
Gas en pellets zijn schoner om te verstoken dan hout.
Stook geen geïmpregneerd hout. Bij verbranding hiervan komen veel gifstoffen vrij.
Zorg voor voldoende ventilatie om efficiënt te stoken.
Stook hout uit verantwoord beheerde bossen. Let bijvoorbeeld op het FSC keurmerk.
Stookt u voor de warmte dan is een kachel een duurzamere keuze dan een open haard.
Stook hout dat van zo dicht mogelijk bij huis komt, dit bespaart op de uitstoot van houttransport.
Stookt u in een kachel, overweeg dan een fijnstoffilter te plaatsen.
De juiste manier van stoken is niet alleen goed voor optimaal plezier, het is ook belangrijk voor de gezondheid en de veiligheid. Een goede manier om te zien of het stoken juist gebeurt, is door de rook te analyseren. Kijk naar de kleur van de rook. Witte of kleurloze rook is een teken dat er op de juiste manier gestookt wordt. Ook aan het vuur is veel te herkennen. Wanneer de vlammen geel en stabiel zijn bij de verbranding, dan is dit een teken dat het stoken goed wordt gedaan. Zo is dit gemakkelijk te herkennen.
Daarnaast is het belangrijk om het juiste soort hout te kiezen om te stoken. Het beste is om droog, schoon hardhout te stoken dat niet is geïmpregneerd. Zo stookt u niet alleen efficiënter, maar komt er ook minder vervuiling vrij.
Zorg verder voor voldoende ventilatie. Denk hierbij niet alleen aan het ventilatierooster, maar zorg ook dat er voldoende doorstroming van lucht mogelijk is tussen de houtblokken.
En niet te vergeten: laat regelmatig (in ieder geval 1x per jaar) uw schoorsteen vegen. Zo voorkomt u de opbouw van roetdeeltjes, dit kan namelijk voor brandgevaar zorgen.
Wat zijn de eisen aan schoorsteenvegen voor de brandverzekering?
Verzekeraars stellen eisen aan de kwaliteit van de schoorsteen. Het vegen ervan speelt hier een belangrijke rol in. Verzekeraars stellen de eis dat er altijd goed onderhoud heeft plaatsgevonden aan de schoorsteen. Dit betekent dus dat er minimaal eenmaal per jaar geveegd moet worden. Wie veel stookt doet er verstandig aan om dit zelfs vaker dan eenmaal per jaar te laten doen. Zorg dat dit altijd wordt gedaan door een specialist. Het is daarbij ook van belang om te vragen om het reinigingsattest. Daarmee kunt u aantonen dat aan de eisen met betrekking tot onderhoud is voldaan. Wanneer u de schoorsteen niet heeft laten vegen kan uw verzekeraar het contract opzeggen. Wel krijgt u schade door brand vergoedt als uw polis dit dekt.
Zelf schoorsteenvegen: Mag dat van de verzekeraar?
Veel mensen sluiten een brandverzekering af, om niet direct persoonlijk failliet te zijn bij een brand in huis. Vanuit de brandverzekering worden de kosten gedekt voor het herstel van de schade aan een woning, nadat er een brand is uitgebroken. Uit statistieken van de Belgische brandweer blijkt dat 1 op de 6 branden begint in de schoorsteen. Maakt dit het verplicht om de schoorsteen te laten vegen door een professional? Wij zochten het voor u uit.
Onderhoud aantonen is niet verplicht in België
In België zal een verzekeraar geen facturen opvragen van het onderhoud, wat aan de schoorsteen is uitgevoerd. De brandweer en verzekeraar gaan er echter wel vanuit, dat u de schoorsteen van onderhoud voorziet. U zou er dus voor kunnen kiezen om zelf aan de slag te gaan met het vegen van de schoorsteen. Bij een bouwmarkt zijn hulpmiddelen te koop, die u hierbij kunt gebruiken.
Tip: controleer de polisvoorwaarden van uw brandverzekering! Soms krijgt u een korting van de verzekeraar, wanneer u de schoorsteen wel jaarlijks door een professionele schoorsteenveger laat vegen.
Raadzaam om een schoorsteenveger in te schakelen
Hoewel het niet verplicht is om de schoorsteen door een schoorsteenveger te laten vegen, wordt dit dus wel sterk aangeraden. Het is zelfs zo, dat een verzekeraar uw contract kan stopzetten als de schoorsteen niet goed onderhouden blijkt te zijn. Om hier zelf geen omkijken naar te hebben, kan het slim zijn om jaarlijks een schoorsteenveger langs te laten komen. De Schoorsteenbrigade helpt u graag bij het onderhoud aan uw schoorsteen.
Wilt u een vakman inschakelen?
De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.
Zowel bij een gaskachel, als bij een pelletkachel is het noodzakelijk om de schoorsteen te laten vegen. De Schoorsteenbrigade neemt deze taak graag op zich! Met professionele hulpmiddelen zorgen we dat uw schoorsteen volledig gereinigd wordt. De kans op een schoorsteenbrand neemt hierdoor sterk af. Wist u dat uit statistieken van de Belgische brandweer blijkt dat 1 op de 6 branden veroorzaakt wordt door vuil in de schoorsteen? Het toont aan hoe belangrijk het is, om de schoorsteen boven uw pelletkachel tijdig te laten vegen. Lees snel verder, om hier meer over te weten te komen.
Redenen om de schoorsteen van uw pelletkachel te vegen
Bij het gebruik van een pelletkachel zal er hout worden verbrand. De verbranding van hout en kolen zorgt ervoor dat er brandbare deeltjes vrij kunnen komen. Deze deeltjes hechten zich aan de poreuze stenen van uw schoorsteen. De kans hierop is het grootst bij een wat ouder model schoorsteen. In nieuwe schoorstenen wordt namelijk gekozen voor het gebruik van een roestvrijstalen rookkanaal. De brandbare laag die op deze wijze ontstaat zal steeds groter worden.
Ook kan het vegen en controleren van de schoorsteen bij een pelletkachel noodzakelijk zijn, om er zeker van te zijn dat deze hierbij past. Het komt geregeld voor dat mensen hun pelletkachel aansluiten op het rookkanaal van een oude gaskachel. Dit kan tot bijzonder gevaarlijke situaties zorgen. Een rookkanaal van een oude gaskachel past namelijk niet bij een pelletkachel. Wij controleren de staat van uw rookkanaal en adviseren u waar nodig over de noodzaak van het vervangen hiervan.
Werkwijze bij het schoorsteenvegen in huis
Het vegen van de schoorsteen boven een pelletkachel kan op twee manieren, namelijk: vanaf uw dak naar beneden, of van binnenuit omhoog. In het eerste geval maken we gebruik van een kogel aan een lang touw. Deze kogel is voorzien van een stevige borstel, die langs de wanden van de schoorsteen wordt bewogen. Het vuil komt zo los te zitten! Mocht er van binnenuit worden gewerkt, dan gebruiken we een stok. Ook deze stok is voorzien van een harde borstel. Aan de onderzijde van de stok kan steeds een nieuw deel worden toegevoegd, zodat deze lang genoeg is.
Wilt u een vakman inschakelen?
De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.
Uit statistieken van de Belgische brandweer blijkt 1 op de 6 branden veroorzaakt te worden binnen de schoorsteen. In de schoorsteen kan vuil aan de wanden van het rookkanaal blijven kleven, met alle risico’s van dien. Reden genoeg om de schoorsteen tijdig te laten vegen door De Schoorsteenbrigade. Bij het vegen van een schoorsteen kunnen onze schoorsteenvegers op twee manieren te werk gaan. Er kan van bovenaf naar beneden worden gewerkt, of van binnenuit omhoog. In dit artikel leest u meer over een schoorsteen vegen van binnenuit.
Werkwijze bij schoorsteenvegen van binnenuit
Schoorsteenvegen van binnenuit is de beste optie, wanneer het werken vanaf uw dak gevaarlijk is. Dit kan het gevolg zijn van de weersomstandigheden, of van een te grote hellingsgraad! Bij het van binnenuit vegen van de schoorsteen maken onze schoorsteenvegers gebruik van een lange stok. Aan de bovenzijde is deze stok voorzien van een stevige borstel. Door de borstel langs de wanden van het rookkanaal te bewegen, zal het vuil in de schoorsteen los komen te zitten. De stok kan steeds een stukje verlengd worden, door aan de onderzijde een stuk aan de stok toe te voegen. Zo kan onze schoorsteenveger tot de top van uw rookkanaal komen.
Doordat het vuil grotendeels naar beneden zal komen bij deze manier van werken, kan het erg vies worden rondom uw kachel in huis. Onze schoorsteenveger zal dit nadien vanzelfsprekend voor u opruimen.
Redenen om de schoorsteen te vegen
Het vegen van de schoorsteen is om verschillende redenen noodzakelijk. Bij het gebruik van de kachel vormt zich een brandbare laag op de binnenwand van een schoorsteen. Als vonken vanuit de kachel op deze laag vliegen, kan een brand ontstaan. Dit wilt u vanzelfsprekend voorkomen! Ook kan de schoorsteen verstopt raken doordat vogels hier hun nest bouwen. Een dergelijke verstopping leidt in het ergste geval tot een verhoogd risico op een koolmonoxidevergiftiging. Met het vegen van de schoorsteen minimaliseert u de kans op een brand en koolmonoxidevergiftiging.
Wanneer moet ik de schoorsteen laten vegen?
Onze schoorsteenvegers raden het u aan de schoorsteen zeker eens per jaar te laten vegen. Doe dit bij voorkeur in de maanden september of oktober. U zal de kachel het meest intensief gebruik van oktober tot en met maart. Door de schoorsteen voor deze maanden schoon te laten maken, kunt u de kachel veilig gebruiken!
Wilt u meer weten over de hulp die onze schoorsteenvegers u bieden? Of wilt u direct een afspraak inplannen om uw schoorsteen van binnenuit te vegen? Neem in beide gevallen contact met ons op.
Wilt u een vakman inschakelen?
De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.